malmo

Tips för turister och besökare i Malmö sommaren 2011

Vår serie om det tre största svenska städernas sommarutbud går vidare. Först ut var Stockholm som ni kan läsa om här. Nu har också Malmö, genom Emma Hänninen på Malmö Turism svarat på samma frågor. I och med att vi själva är Malmöbor sedan ett par år så smyger in våra egna favorittips på ett par ställen.

Hur många turister besöker staden varje år?
5,9 miljarder kronor spenderades i Malmö 2010
1,5 milj. övernattade i Malmö, genomsnitt 2 nätter 2010
5,1 miljoner dagsresor till Malmö 2010

Vilka är höjdpunkterna i juli och augusti 2011?
Juli:
Under sommaren har vi har något som heter Sommarscen under 2 månader i Malmö (10/6-14/8) då all underhållning är gratis, se mer här.

Augusti:
Det största evenemanget vi har i augusti är Malmöfestivalen. Resespanarna.se har noterat att bland alla band som man fantastiskt nog får se gratis i Malmö under en vecka kommer gamla punkrockarna NOFX! För schlagerfans står bland annat årets vinnare Eric Saade på en av scenerna…

Vi har också två stora baletter som går på Malmö Arena:
26/8 Giselle, Malmö Arena; The Russian Ballet framför det klassiska mästerverket Giselle tillsammans med Malmö SymfoniOrkester och ett 40-tal dansare.
27, 28/8 Svansjön, Malmö Arena; The Russian Ballet framför det klassiska mästerverket Svansjön tillsammans med Malmö Symfoni Orkester och ett 40 tal dansare.

Vilket torg får man inte missa att ta en kaffe/drink på?
Torget som inte ska missas är självklart Malmös lilla oas Lilla torg.
Resespanarna.se rekommenderar S:t Knuts torg för kaffe och fika!

Vilka har vunnit årets uteservering eller restaurang det senaste året?
Denna frågan är lite klurig, när det gäller uteservering så vet jag inte om någon fått något pris för. Resespanarna.se flikar in: Vi hittar inte heller någon pristagare för 2010, men 2009 vann Katrinetorps gård det ärofyllda priset. Läs mer här.

När det gäller restauranger vet jag att Bastard har vunnit följande; White Guide Årets Miljö & Stämningsupplevelse 2011:
”För en mycket fint sammanhållen paketering av kunnig, personlig matlagning och en avslappnad serviceleverans i en härligt generös miljö, som man knappt slita sig från vid stängningsdags. Vissa ställen lär man sig att älska, Bastard kan man inte låta bli att älska.” Se källa här.

Vilken dold pärla skulle du rekommendera i din stad för sommarturisterna?
Den dolda pärlan skulle faktiskt vara något som heter Ljudgropen ute i Västra Hamnen. Det är en “grop” som man har byggt in musik i så den spelas där dagligen och samtidigt har man en helt underbar  utsikt över Öresund. Här på länken hittar du den längst ut i Västra Hamnen.

Resespanarna.se tycker också att promenaden och cykelbanan under Öresundsbron är något speciellt. Passa på att göra ett besök om ni har tid!

Har du något mer att tipsa om?
Jag måste passa på att tipsa om vår helt fantastiska sommarkampanj som vi kör här i Malmö.
http://ditt.malmotown.com/
http://malmoturer.malmotown.com/turer

Resespanarna.se tipsar vidare:

  • Besök en av stans bästa italienska restauranger, Di Penco. Den är väldigt spartansk men har italienska kockar som lagar hemmagjord pasta och fantastiska pizzor. En huvudrätt på kvällen kostar omkring en hundring. Även med ett glas vin eller starköl till kommer man alltså undan billigt. Lunch brukar serveras måndag-fredag under hela sommaren och kostar omkring 70 kronor.
  • Upptäck alla lekplatser som finns i Malmö, 220 stycken! Speciellt fina är de dryga 20 temalekplatserna, våra egna favoriter är rörelselekplatsen, sagolekplatsen och djurlekplatsen. Dem är ett paradis för barn, läs mer här.
  • Malmö stad har en egen app som bland annat innehåller alla temalekplatser. Hittas för Android här, och iPhone här.
  • Med tre skateparker är Malmö ett måste för de som gillar att åka bräda, läs mer här.

Stort tack Emma!

Fråga gärna oss om fler Malmötips! Andra Malmöbor som läser, vad har ni för tips?

/Olle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *