Lissabon 5

Resa till Lissabon

Redan under vintern 2011 bokade vi en resa till Portugal i juni 2011 med Brussels Airlines, läs mer här. Vi var sex dagar på Algarvekusten som ni kan läsa om här och tre dagar i Lissabon, som ni kan läsa om nedan!

Vi var i Lissabon i slutet av juni 2011 och jag kan väl börja med att konstatera att det var varmt, på gränsen till för varmt. Men kvällarna var ju därför väldigt härliga, en av dagarna var temperaturen vid midnatt 28 grader. En god gissning är att Lissabon lämpar sig väldigt bra för besök i april-maj och september-oktober. Däremellan kan det vara väldigt varmt.


Uppknäppt skjorta respektive uppdragna byxor var melodin i värmen.

Det var vårt första besök i Lissabon men vi har tidigare besökt såväl Sevilla (klicka och läs) som Barcelona och Madrid (klicka och läs) . Min förväntan var väl ungefär att det skulle likna Sevilla mest av de tre spanska städerna. Lissabon bjöd också på mysiga gränder och en härligt sliten charm. Staden har stora höjdskillnader och en promenad upp till kvarteren på kullarna i centrum är en rejäl prövning med två barnvagnar. För de som inte vill gå finns det spårvagn att tillgå. Dom var dock vid nästan varje tillfälle fyllda till bredden så vi avstod att kliva på med våra två barnvagnar och det stora resesällskap vi ändå var (sju vuxna + två barn).


Liksom i San Francisco (klicka och läs), charmiga spårvagnar.

För barn
Först och främst om ni vill göra något som barnen brukar uppskatta så rekommenderas ett besök till det fantastiska akvariet (markerat med fisk i kartan) som byggdes till världsutställningen1998. Det var ett av de bättre vi varit på tillsammans med de i Monterrey och Barcelona.


Ett besök på akvariet.

Behöver ni en paus från shopping, mat och sevärdheter finns det en bra lekplats i Parque Eduardo VII markerad med flagga i kartan nedan.

Äta och dricka
Vilka drinkar! Om ni är i stan så ska ni ta er upp vid de mysiga gränderna uppe vid kullarna markerade med ett drinkglas i kartan nedanför. Där är det ett avslappnat  folkliv med feststämning. Stora, väldigt stora, och extremt goda Mojitos får man för löjliga €5. Den modige går på  de starka Caipirinhadrinkarna, men då kan man behöva support för att ta sig hem…


Resesällskapet på gott humör.

När det gäller mat så träffade vi inte riktigt rätt förrän sista kvällen och då var det på en väldigt enkel, lokal pizzeria just bredvid hotellet. För att kunna ge ett prisexempel på vad maten kan kosta på just detta ställe så noterade jag vad vi åt (tidigare kvällar var ca 40-50% dyrare). För €100 jämt fick vi: tre förrätter (räkorna rekommenderas starkt), två liter makalöst god röd (det finns vit också har jag lärt mig nu) Sangria, två öl, vatten, sju pizzor, två fernet och två espresso. Maten var faktiskt den bästa vi åt i hela Lissabon. Stället heter Saboroso och ses med kniv och gaffel i kartan nedan.

Annat
När vi var där (26-28 juni) var det Pridefestival längst i slutet av gågatan, på en öppen plats intill floden. Pridefestivalen bestod av ett antal barer och tält med mera där man kunde hänga och socialisera. Stämningen var god och avslappnad.  Festivalen kändes klart mer avdramatiserad än när det är Pride i Sthlm.


Visa Lissabon på en större karta

/Olle

One thought on “Resa till Lissabon

  1. Roligt att läsa vad andra skriver om Portugal. Det är absolut en riktig iakttagelse att om du inte är ute efter en regelrätt badsemester är det april-maj eller september-oktober som är de bästa månaderna klimatmässigt sett. Mars-April är dock de vackraste månaderna. Vågar man sig ut från Lissabon är blomsterprakten bedövande vacker. I alla fall här i Alentejo. I september-oktober har inte grönskan och blomningen kommit igång ännu, utan naturen är fortfarande brunbränd.
    /Anna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *